Tort kokosowo-ananasowy

Tort na bazie bitej śmietany z dużą dawką kokosu i ananasa z dodatkami, przełamany czekoladą. Bardzo delikatny, mało słodki a biszkoptu nie trzeba nasączać ponczem.

 

Biszkopt jasny tortownica 24 cm

  • jajka 7 rozm. L
  • mąka pszenna 7 łyżek (115 g)
  • mąka ziemniaczana 7 łyżek (125 g)
  • cukier drobny kryształ 14 łyżek (315 g)
  • proszek do pieczenia 1 łyżka

 

Wykonanie:

  1. Jajka w temperaturze pokojowej, starannie oddzielić żółtka od białek.
  2. Białka umieścić w misce robota kuchennego, ubić na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Partiami dodawać cukier.
  3. Następnie do białek, dodawać po jednym żółtku. Połączyć.
  4. Składniki sypkie wcześniej przesiane, dodać do piany, delikatnie połączyć ręcznie za pomocą np. łyżki drewnianej, łopatki.
  5. Ciasto przełożyć do tortownicy ( dno wyłożone arkuszem papieru do pieczenia, zacisnąć na obręczy formy, boków nie smarować tłuszczem)
  6. Pieczenie 170 C do 50 minut w zależności od rodzaju piekarnika, najlepiej do suchego patyczka.
  7. Upieczony biszkopt w tortownicy, zrzucić z wysokości maksymalnie 50 cm, na blat.  Pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia dnem do góry, wtedy nie opadnie.
  8. Zimny biszkopt wyjąć z formy, podzielić na trzy blaty.

Krem na bazie bitej śmietany o dwóch smakach:

Baza

  • śmietana 30-36 % 1 litr
  • cukier puder 100 g
  • żelatyna 3 łyżeczki rozpuszczona w 50 ml wrzątku
  • krem biały: plastry ananasa 7, wiórki kokosowe 60 g
  • krem ciemny: kakao 3 łyżki, czekolada 50 g
  • ponadto : dekoracja kulki kokosowe, pałeczki waflowe, powidła porzeczkowe 4  łyżki.
  1. Zimną śmietanę ubić na sztywno, z cukrem pudrem ( cukier dodaję pod koniec ).
  2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, mieszać do rozpuszczenia, ostudzić. Dwie łyżki gotowej śmietany połączyć  z żelatyną, żelatynę połączyć z całą bitą śmietaną.
  3. Masę podzielić na dwie części, mniejszą pozostawić do wykończenia, dekoracji ( odstawić do lodówki).
  4. Większą część podzielić na dwa kremy, do białego dodać wiórki kokosowe, pokrojony w kostkę ananas.
  5. Krem ciemny dodać kakao, posiekaną czekoladę.
  6. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na podkładzie do tortów, rozsmarować powidła, i krem ciemny. Przełożyć kolejnym blatem ( u mnie środkowym jest zawsze górny, a górnym najrówniejszy czyli dolny) krem jasny, i kolejna warstwa biszkoptu.
  7. Wykończenie pozostałą częścią bitej śmietany, obficie boki i góra. Wyrównać. Dekoracja wg uznania. Do boków przyłożyć wafelki, góra tarta czekolada z kulkami kokosowymi.

20150323_211913

 

20150324_204932

 

Share Button
Oznaczone , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.