Tort z musem czekoladowym

Tort z musem czekoladowym

Z okazji urodzin i imienin mojego Taty, przygotowałam tort z musem czekoladowym.  W ostatnim czasie było dużo drip cake, więc postanowiłam przygotować coś innego, coś czego na blogu jeszcze nie było. Jesteśmy fanami czekolady i dlatego padło na mus czekoladowy na bazie gorzkiej czekolady. Tort jest mało słodki i bardzo delikatny, a mus puszysty o lekko kremowej konsystencji. Prawdziwym czekoladożercom, polecam ten przepis.

Składniki na tortownicę 18 cm

Biszkopt kakaowy

  • jajka 3
  • cukier drobny kryształ 6 łyżek
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • kakao 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Mus czekoladowym 

  • gorzka czekolada 200 g minim. 70 % kakao
  • serek mascarpone 250 g
  • śmietana 30-36 % 660 ml
  • duże jajka 2
  • cukier drobny kryształ 1/2 szklanki
  • olej 1/3 szklanki
  • spirytus duży kieliszek
  • kakao do oprószenia, wiórki czekoladowe

Poncz do nasączenia

  • gorąca woda 1/3 szkalnki
  • cukier cytrynowy 1 łyżeczka
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie 

  • Jajka w temperaturze pokojowej, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ( na najwyższych obrotach miksera). Kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodajemy partiami cukier, stale miksując. Następnie do białek dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia składników. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą przesiewamy przez sito, dodajemy partiami do masy jajecznej. Składniki mieszamy w jednym kierunku bardzo delikatnie za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki. Dno tortownicy wykładamy arkuszem papieru do pieczenia, zaciskając na nim obręcz tortownicy ( boków formy nie natłuszczamy, wykładamy paskami papieru do pieczenia, aby się trzymał na bokach formy robimy maźnięcia masłem ). Ciasto delikatnie przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy.  Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 °C. Biszkopt pieczemy przez 35-40 minut. Upieczone ciasto zrzucamy z wysokości na blat, w formie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Obrócone dnem do góry na kratce, wtedy biszkopt nie opadnie. Biszkopt nadaje się do krojenia parę godzin po upieczenia, a najlepiej kolejnego dnia.
  • Serek mascarpone miksujemy, następnie stopniowo dolewamy śmietanę kremówkę i zaczynamy ubijać początkowo na średnich obrotach do momentu, aż zacznie gęstnieć. Stopniowo obroty miksera zwiększamy i ubijamy na sztywno. Co jakiś czas mieszamy krem łopatką, aby zebrać z dna mascarpone, a składniki dokładnie się połączyły. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej.
  • Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z olejem i spirytusem. Składniki mieszamy co jakiś czas. Odstawiamy do wystygnięcia, ale konsystencja musi pozostać lejąca. Jajka ubijamy na najwyższych obrotach miksera, cukier dodajemy partiami, stale miksujemy. Masę jajeczną miksujemy 3-5 minut, w zależności od posiadanego miksera. Jajka powinny podwoić swoją objętość i zmienić kolor na bardzo jasny. Obroty miksera zmniejszamy na minimalne i bardzo cienką strużką wlewamy czekoladę. Na końcu partiami dodajemy krem śmietanowy, stale miksujemy na najniższych obrotach miksera.
  • Biszkopt kroimy na dwa blaty i nasączamy ponczem cytrusowym. Przekładamy musem czekoladowym, wierzch oprószamy kakao i wiórkami czekoladowymi. Tort chłodzimy w lodówce przez całą noc.

Smacznego.

 29540994_2076114175950768_8447454495977389363_n

Share Button
Oznaczone , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.