20160823_184935

Tort Oreo z dżemem porzeczkowym

Tort Oreo z dżemem porzeczkowym

Biszkopt  kakaowy tortownica 24 cm

  • jajka 5
  • cukier 3/4 szklanki
  • mąka pszenna 3/4 szklanki
  • kakao 1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem śmietanowy z mascarpone

  • śmietana tortowa 36 % 800 ml (Łowicz UHT )
  • serek mascarpone 250 g
  • cukier puder 3 łyżki

Ponadto:

  • ciasteczka Oreo 16-20 sztuk
  • dżem z czarnej lub czerwonej porzeczki

Ganache i czekoladowy krem 

  • czekolada gorzka 100 g ( 70 % minimum )
  • czekolada mleczna 20 g
  • śmietana 36% 100 ml

Przygotowanie:

  • Jajka w temperaturze pokojowej, starannie oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodawać partiami cukier, stale miksując. Do białek dodawać po jednym żółtku, miksować do połączenia składników na niskich obrotach miksera. Mąkę, proszek i kakao, przesiać przez sito, dodawać partiami do masy jajecznej. Składniki wymieszać w jednym kierunku bardzo delikatnie za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki. Dno tortownicy wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia, zacisnąć na obręczy ( boków formy nie natłuszczać ). Ciasto delikatnie przelać do formy, wierzch wyrównać. Biszkopt kakaowy piec przez 35-40 minut w wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 170 °C. Upieczone ciasto zrzucić z wysokości maksymalnie 50 cm na blat, w formie pozostawić do całkowitego wystudzenia, obrócone dnem do góry na kratce. Wówczas biszkopt nie opadnie. Biszkopt nadaje się do krojenia parę godzin po upieczenia, a najlepiej kolejnego dnia.
  • Czekoladę posiekać w drobną kostkę. Śmietanę kremówkę przelać do rondla, podgrzać ( nie doprowadzić do wrzenia ), zdjąć z palnika. Czekoladę dodać do śmietanki, odstawić na 2 minuty, następnie dokładnie wymieszać. Kiedy ganache zacznie gęstnieć, ale będzie jeszcze płynne udekorować tort zaciekami. Pozostałą ilość na krem do dekoracji wstawić do lodówki, aby mocno zgęstniał. Ganache na krem ubić mikserem przez około 1 minutę do uzyskania puszystego kremu i jaśniejszego koloru.
  • Mocno schłodzoną śmietanę ubijać początkowo na najwyższych obrotach miksera. Kiedy śmietana zacznie gęstnieć zmniejszyć obroty i dodać połowę wcześniej przesianego cukru pudru. Ubijając śmietanę należy wyczuć moment, kiedy jest wystarczająco sztywna. Parę obrotów miksera więcej i można szybko ” przebić ” śmietanę tj. rozwarstwić część wodnistą, która oddzieli się od tłustej. Serek mascarpone wymieszać z pozostałą ilością cukru pudru i ubitą śmietaną ( 2-3 łyżki ), wymieszać. Następnie partiami dodawać do bitej śmietany, każdorazowo powoli miksując tylko do połączenia składników.
  • Biszkopt podzielić na 3 blaty. Następnie dolny i górny posmarować dżemem. Przełożyć kremem śmietanowym, wyrównując wierzch każdego. Ciasteczka do kremu umieścić w worku, pokruszyć i wyłożyć na krem pomiędzy drugim blatem tak, aby ciasteczka były całkowicie pokryte kremem śmietanowym. Cały tort pokryć pozostałą ilością kremu, dekoracja wg uznania.

Smacznego.

20160823_184935

Share Button

4 thoughts on “Tort Oreo z dżemem porzeczkowym

  1. Witam mam pytanie bo pisze ze „śmietana tortowa 36 % 800 ml (Łowicz UHT )” jak to ma byc smietana i ile???czy to chodzi o smietane kremowke36%???prosze o szybka odpowiedz. Dziekuje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.