Tort z bitą śmietaną i wiśniami

received_654405544693373

Tort z bitą śmietaną i wiśniami.  Tort czekoladowy z wiśniami, przekładany ciemnymi kakaowymi blatami ciasta biszkoptowego z bitą śmietaną i dużą ilością czekolady. Bardzo delikatny i prosty w przygotowaniu, smaki się równoważą. Tort wykwintny, idealny na Dzień Mamy.

Biszkopt  kakaowy tortownica 26 cm

  • jajka 6
  • cukier 2/3 szklanki
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • kakao 5 łyżeczek
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

Jajka w temperaturze pokojowej, oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodajemy partiami cukier, stale miksując. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy do połączenia składników na najwyższych obrotach miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sito, dodajemy partiami do masy jajecznej. Składniki mieszamy w jednym kierunku bardzo delikatnie za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki. Dno tortownicy wykładamy arkuszem papieru do pieczenia, zaciskamy na obręczy ( boków formy nie natłuszczamy). Ciasto delikatnie przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy. Biszkopt pieczemy przez 35-40 minut w wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 170 °C. Upieczone ciasto zrzucamy z wysokości maksymalnie 50 cm na blat, w formie pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, obrócone dnem do góry na kratce. Biszkopt nadaje się do krojenia parę godzin po upieczenia, a najlepiej kolejnego dnia.

Wiśnie w kisielu 

  • wiśnie w kompocie 680 g ( wiśnie 350 g)
  • kompot z wiśni
  • mąka ziemniaczana 2 czubate łyżki
  • cukier puder 1 łyżka
  • woda 100 ml

Wiśnie odcedzamy, a kompot gotujemy. W wodzie rozpuszczamy mąkę z cukrem i dodajemy do gotującego się kompotu, doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając. Do przygotowanego kisielu dodajemy wiśnie, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Krem śmietanowy

  • śmietana 36% UHT 1 litr
  • cukier puder 120 g – lub mniej
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • woda 70 ml

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie żelatynę podgrzewamy w rondlu lub mikrofali, studzimy. Zimną śmietanę ubijamy początkowo na wysokich obrotach miksera, kontrolując jej konsystencję. Cukier puder przesiewamy. Parę łyżek ubitej śmietany łączymy z żelatyną, następnie całość miksujemy z cukrem pudrem do połączenia składników.

Dekoracja

  • wiórki czekoladowe 100 g
  • wiśnie kandyzowane 50 g ( najlepsze świeże, lub wcześniej leżakujące w alkoholu )

Biszkopt dzielimy na trzy blaty, każdy przekładamy wiśniami i śmietaną. W oryginalnym przepisie biszkopt nasączony jest ponczem z likieru wiśniowego, co pominęłam. Wykończenie wg uznania.

received_654406151359979
received_654405544693373

20150704_122817

Share Button

Dodaj komentarz