Truskawkowa pianka z mleka skondensowanego i galaretką

IMG_20170617_173424_016

Truskawkowa pianka z mleka skondensowanego i galaretką

Uwielbiamy ten rodzaj  ciast, za prostotę w przygotowaniu i lekkość na podniebieniu. Połączenie biszkoptów, delikatnej truskawkowej pianki i owoców zalanych galaretką przypadnie do gustu nie jednemu maluchowi. W sezonie możemy modyfikować przepis poprzez dodawanie ulubionych owoców lub po prostu  bawić się kolorami galaretek. Polecam również tęczową piankę

Składniki na tortownicę 26-28 cm

  • biszkopty około 100 g
  • mleko skondensowane niesłodzone 500 g
  • galaretka truskawkowa x 2
  • wrząca woda 400-450 ml
  • owoce
  • galaretka rozpuszczona w szklance gorącej wody ( na wierzch )

Przygotowanie 

  • Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Owoce myjemy, osuszamy. Tortownicę wykładamy biszkoptami.
  • Mocno schłodzone mleczko ubijamy na najwyższych obrotach miksera, aż zgęstnieje i podwoi swoją objętość. Następnie dodajemy wystudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę, mieszamy do połączenia składników. Truskawkową piankę przelewamy na biszkopty, chłodzimy w lodówce przez godzinę. Owoce układamy na wierzchu. Galaretkę na wierzch również rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia, a następnie ostrożnie zalewamy owoce. Ciasto chłodzimy w lodówce parę godzin, galaretka porządnie stężeje. Natomiast najlepsze do krojenia jest  następnego dnia, kiedy biszkopty nieco zmiękną.

Smacznego

IMG_20170617_173424_016

Share Button

Dodaj komentarz