Warstwowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem

dav

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Sałatka z tuńczykiem, która towarzyszy nam od wielu lat praktycznie na każdej imprezie i świętach.  Jest tak pyszna, że nikt z nas nie może się jej oprzeć. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, wystarczy wcześniej ugotować jajka, zetrzeć je na tarce i warstwowo wyłożyć  wszystkie składniki.

Składniki

  • jajka 8
  • tuńczyk w sosie własnym 2 puszki
  • ser żółty 200-250 g
  • majonez
  • natka pietruszki 1/2 pęczka

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Następnie oddzielamy żółtka od białek i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce również na drobnych oczkach. Natkę pietruszki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i drobno siekamy. Wykładamy warstwy składników  ( w zależności od posiadanej miseczki, u mnie były po dwie warstwy z każdego produktu )  białka, cienka warstwa majonezu, tuńczyk, majonez, ser żółty, majonez, żółtka, natka pietruszki. Miskę szczelnie owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce parę godzin.

Smacznego.

 

dav

 

Share Button

Dodaj komentarz