Wegański pasztet z ciecierzycy

dav

Wegański pasztet z ciecierzycy

Składniki na foremkę 25 x 12 cm

  • ciecierzyca z puszki 400 g ( po odsączeniu około 240 g )
  • marchewki 3
  • korzeń pietruszki 1
  • bulwa selera 1/2
  • cebula
  • czosnek 1 ząbek
  • liść laurowy
  • ziarna ziela angielskiego 3
  • olej rzepakowy 70 ml + do posmarowania
  • płatki jaglane 80 g
  • przyprawy: ostra papryka, sól, świeżo mielony pieprz, kurkuma, mielony kminek, oregano – wszystkie po 1/2 łyżeczki
  • liść lubczyku, liść natki pietruszki – wszystkie po 1 łyżeczce

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i zalewamy wodą, dodajemy liścia laurowego, ziarna ziela angielskiego i gotujemy do miękkości. Ciecierzycę odcedzamy na durszlaku, a zalewę możemy wykorzystać np. do przygotowania wegańskich bez. Ciecierzycę zalewamy wodą i gotujemy 10-15 minut, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Wszystkie warzywa i ciecierzycę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy. Następnie do masy dodajemy płatki jaglane i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę na pasztet. Wierzch wyrównujemy, smarujemy niewielką ilością oleju. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 °C przez 50 minut. Upieczony pasztet wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Następnie chłodzimy w lodówce parę godzin. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego.

dav

dav

Share Button

Dodaj komentarz