Wegańskie pierogi z czerwoną soczewicą

pierogi

Pierogi raz ! tym razem z soczewicą i dodatkami warzywnymi. Porcja na szybko 50-60 sztuk, obiad 2+1, z nowym nadzieniem.

Farsz z soczewicy

  • soczewica czerwona 3/4 szklanki + woda lub bulion
  • cebula 1
  • papryka czerwona 1
  • pomidory suszone w zalewie 5-8 sztuk
  • oliwa do smażenia + masło 1 łyżka
  • przyprawy; sól, pieprz, natka pietruszki
  • czosnek 2 ząbki

Cebulę i paprykę, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z dodatkiem masła do miękkości. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać z pokrojonymi pomidorami. Soczewicę ugotować do miękkości około 13 minut, odcedzić. Składniki połączyć, doprawić do smaku, lekko rozdrobnić za pomocą blendera. Ostudzić.

Ciasto na pierogi

  • mąka pszenna 3 szklanki, plus do podsypywania
  • sól 1 łyżeczka
  • oliwa 2 łyżeczki
  • woda gorąca 1 szklanka

Mąkę i sól  umieścić w misce. Zagotować wodę, pół szklanki wypełnić zimną wodą dodać oliwę, dopełnić gorącą wodą. Stopniowo wlewać wodę, mieszając łyżką zagarniając mąkę do środa, kiedy mąka zbierze cały płyn ciasto przełożyć na stolnicę, podsypaną mąka. Ciasto zagniatać parę minut, aż będzie elastyczne i delikatne w dotyku. Ciasto trzymać pod przykryciem, najlepsza będzie bawełniana ściereczka. Podzielić na parę części, z każdej rozwałkować cienko placek, wykrawać krążki od szklanki. Na każdy krążek na środku nałożyć małą łyżeczkę farszu, zlepić dokładnie brzegi, tak aby farsz się nie wydostał na linię zlepienia.  Przykryć ściereczką gotowe do gotowania pierogi, aby nie wyschły. Gotować większą partię w osolonym wrzątku ( około 15 sztuk). Kiedy pierogi wypłynął na powierzchnie wody, po 2 minutach wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej, ułożyć na płaskim talerzu. Chłodne pierogi skropić oliwą, przełożyć do miski jeśli mamy większą ilość na drugi dzień. Natłuszczone pierogi można zamrozić, po porcjowane zapakować w woreczki foliowe.

Sos domowy z pomidorów

  • pomidory 3
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula 1 mała
  • przyprawy sól, cukier, pieprz, tymianek, natka pietruszki do smaku

Pomidory sparzyć, usunąć skórkę i nasiona, pokroić w kostkę, podsmażyć. Cebulę obrać pokroić w kostkę, dusić do miękkości z pomidorami. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do całości, zmiksować na gładko za pomocą blendera, odparować nadmiar płynu. Sos powinien mieć gęstą konsystencję, wtedy doprawić do smaku.

Smacznego.

 

 

pierogi 3333

 

Share Button

Dodaj komentarz