Wegeta domowa mieszanka suszonych warzyw i ziół

IMG_20180113_112416_180

Wegeta domowa mieszanka suszonych warzyw i ziół

Domowa mieszanka suszonych warzyw, ziół i przypraw, wzbogaci smakiem i aromatem nasze zupy, sosy i na co dzień przygotowywane dania.  Już od dawna obiecywałam sobie, że wyeliminuję te kupne przyprawy wypełnione glutaminianem sodu i inną chemią. Fakt, że bez suszarki do warzyw przygotowanie takiej domowej wegety zajmuje dużo czasu poprzez suszenie warzyw w piekarniku, ale uważam, że i tak warto ! Taką mieszankę suszu możemy modyfikować o ulubione składniki, jeśli wolicie te ostrzejsze, można dodać chilli. Postanowiłam na początek zrobić tą podstawową wersję, którą będę używać do wszystkiego. Warto zadać sobie odrobinę trudu i zakupić warzywa z ekologicznej uprawy lub zaprzyjaźnionego rolnika.

Składniki 

  • marchew 2 duże
  • pietruszka 2 średniej wielkości
  • seler 1/4 dużej bulwy
  • por jasna część
  • seler naciowy 1 łodyga
  • cebula duża
  • papryka
  • natka pietruszki pęczek
  • lubczyk mały pęczek
  • sól morka 2-3 łyżeczki
  • pieprz ziarna 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 płaska łyżeczka
  • czosnek 2-3 ząbki

Przygotowanie 

Warzywa tj. marchew, pietruszka, seler obieramy, myjemy i osuszamy. Odcinamy końce pora i selera naciowego, kroimy wzdłuż i płuczemy pod bieżącą wodą wraz z natką pietruszki i lubczykiem.  Cebulę obieramy z łupiny i kroimy na pół, siekamy w piórka. Wszystkie warzywa ścieramy a tarce o grubych oczkach lub na szatkownicy. Układamy na dużej, płaskiej blaszce i suszymy z termoobiegiem w temperaturze 70-80 °C. Warzywa co jakiś czas dokładnie mieszamy. W połowie suszenia wyciskamy przez praskę czosnek. Wysuszone warzywa i zioła mielimy w blenderze, młynku do kawy lub tłuczemy w moździerzu. Mieszankę suszu łączymy z przyprawami tj. solą, pieprzem, kurkumą, przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Moje suszenie w piekarniku zajęło około 5-8 godzin, codziennie po parę godzin. 

IMG_20180113_112416_180

Share Button

Dodaj komentarz