Wielkanocne zające z ciasta drożdżowego

Zające do koszyczka.

Rozczyn 

  • drożdże 20 g
  • mleko 100 ml
  • woda  100 ml
  • cukier 1 łyżka
  • mąka 2 łyżki

Mleko z wodą wymieszać, podgrzać do letniej temperatury. Następnie dodać drożdże, cukier i mąkę, całość rozetrzeć na gładko. Zaczyn odstawić na 15 minut, aż zaczyn ruszy.

Ciasto właściwe 

  • mąka 2 szklanki (około 320 g) plus do ewentualnego podsypywania
  • olej 50 ml
  • woda ciepła około 1 szklanka
  • ponadto; rozkłócone jajko do posmarowania, rodzynki

Masło roztopić, nieco ostudzić. Mąkę przesiać do misy, wodę i gotowy zaczyn. Ciasto zagniatać parę minut, aż będzie delikatne i gładkie, w razie potrzeby podsypać mąką lub dodać więcej wody. Konsystencja ciasta powinna być plastyczna i delikatna w dotyku. Ciasto drożdżowe podzielić na kawałki, z których uformować rulony o długości 5 cm. Rulon zwinąć do środka z jednej, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z kolejnego kawałka uformować główkę z nacięciem w kształcie uszu. Uformować małą kuleczkę, która będzie ogonkiem. Jako oczy można wykorzystać najmniejsze rodzynki. Zajączki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temperaturze 180 °C 15-20 minut, ostudzić na kratce.

 20160319_095016 (2) 20160319_095452 (2) 20160319_100300 (2)

Share Button
Oznaczone , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.