Wielkanocne zające z ciasta drożdżowego

20160319_095016 (2)

Zające do koszyczka.

Takie zające do koszyczka to super zabawa z małymi dziećmi, a Wasze koszyczki będą wypełnione oryginalnym dodatkiem.

Rozczyn 

  • drożdże 20 g
  • mleko 100 ml
  • woda  100 ml
  • cukier 1 łyżka
  • mąka 2 łyżki

Mleko z wodą mieszamy i podgrzewamy do letniej temperatury. Następnie dodajemy drożdże, cukier i mąkę, całość rozcieramy na gładko. Zaczyn odstawiamy na 15 minut, aż zaczyn ruszy.

Ciasto właściwe 

  • mąka 2 szklanki (około 320 g) plus do ewentualnego podsypywania
  • olej 50 ml
  • woda ciepła około 1 szklanka
  • ponadto; rozkłócone jajko do posmarowania, rodzynki

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy wodę i gotowy zaczyn. Ciasto zagniatamy parę minut, aż będzie delikatne i gładkie, w razie potrzeby podsypujemy mąką lub dodajemy odrobinę wody. Konsystencja ciasta powinna być plastyczna i delikatna w dotyku. Ciasto drożdżowe dzielimy na kawałki, z których formujemy rulony o długości 5 cm. Rulon zawijamy do środka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z kolejnego kawałka formujemy główkę z nacięciem w kształcie uszu. Formujemy małą kuleczkę, która będzie ogonkiem. Jako oczy można wykorzystać najmniejsze rodzynki. Zajączki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 °C 15-20 minut, studzimy  na kratce.

 20160319_095016 (2) 20160319_095452 (2) 20160319_100300 (2)

Share Button

Dodaj komentarz