Wielkanocny mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Ciasto kruche

  • masło 82 % tł. 200 g
  • mąka pszenna 2 szklanki 340 g
  • cukier puder 4 łyżki
  • szczypta soli
  • żółtko z 1 jaja + jajko 1

Ponadto

  • masa kajmakowa 1 puszka
  • migdały w płatkach garść
  • dżem pomarańczowy lub brzoskwiniowy
  • sól morska szczypta

Przygotowanie

Mąkę przesiewam z cukrem pudrem do misy, dodaję sól, mieszam. Zimne masło kroję w mniejszą kostkę, dodaję do całości, siekam. Dodaję jajko plus żółtko z jednego jajka. Wszystkie składniki siekam za pomocą siekacza lub noża. Dłońmi zagniatam na sam koniec po otrzymaniu kruszonki i dość krótko, aby nie potrzebnie dłońmi nie ogrzewać ciasta. Ciasto rozwałkowałam pomiędzy folią spożywczą co ułatwiło przełożenie na formę. Lekko dociskając dłonią formuję dno ciasta, nakłuwam widelcem. Formę z ciastem chłodzę co najmniej godzinę w lodówce. Ciasto kruche piekę pod obciążeniem np. na arkusz papieru do pieczenia wykładam fasolę. Piekę w czasie 20 minut w temperaturze 180 °C na rumiany kolor.  Studzę na kratce. Niewielką ilość dżemu wykładam na spód ciasta kruchego, następnie masę kajmakową, którą lekko oprószam solą morską. Dekoracja wg uznania.

Z podanych proporcji otrzymałam:

  • mini tartaletki 6 sztuk
  • forma do tarty 26 cm
  • ciasteczka zajączki około 15 sztuk

Wszystko zależy od grubości wałkowanego ciasta. W razie potrzeby ciasto ponownie schłodzić lub podsypać odrobiną mąki.

Krem czekoladowy

  • serek mascarpone 100 g
  • krem czekoladowy 3 łyki

Serek mascarpone dokładnie wymieszać z kremem czekoladowym. Krem przełożyć do szprycy o dowolnym kształcie tylki. Dekoracja wg uznania.

11655
20160324_215419 (2) 20160324_215225 (3)

Share Button
Oznaczone , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.