Wieniec bezowy

Wieniec bezowy

 

Składniki 

  • białka z 5 jaj
  • cukier kryształ 250 g
  • szczypta soli
  • serek mascarpone 250 g
  • śmietana 30 % 330 ml
  • cukier puder 1-2 łyżki
  • maliny, borówki

Przygotowanie:

  • Schłodzone białka przelewamy do miski i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana trzyma się ścian naczynia, dodajemy cukier łyżka po łyżce, stale miksując. Piana na bezę powinna być lśniąca i bardzo gęsta, a cukier całkowicie powinien się rozpuścić. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na termoobieg i temperaturę 120 °C. Masę bezową wykładamy na blaszkę formując wieniec. Pieczemy przez 70-90 minut, redukując temperaturę, jeśli beza zaczyna się robić bezowa. Od razu po upieczeniu bezę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • Mocno schłodzoną kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie umieszczamy w misie robota kuchennego i ubijamy na najwyższych obroty miksera.
  • Krem wykładamy na wystudzony wianek, a na wierzch wykładamy owoce i oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego.

25299405_2029588260603360_4050486730634241258_n

Share Button
Oznaczone , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.