Włoska pizza na cienkim cieście z aromatycznym sosem i dodatkami

11248078_1660424980853025_2369327386513196901_n

Idealne ciasto na włoską pizzę , cienkie ciasto  z aromatycznym sosem, i ulubionymi dodatki. Idealna pizza w domowych warunkach, oto kilka wskazówek do osiągnięcia takiego efektu.

Składniki na dwie średnie pizze 30 cm

  • mąka 600 g typ 00 plus do podsypywania
  • woda ciepła 360 ml
  • drożdże świeże 20 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • oliwa 2 łyżki
  • sól 1 łyżeczka

Rozczyn 

Odlać szklankę ciepłej wody, rozkruszyć drożdże, dodać cukier, 4 łyżki mąki, rozetrzeć na gładko i pozostawić na 15 minut, aż rozczyn podrośnie.

Ciasto właściwe 

W dużej misce umieścić mąkę, sól, zamieszać i dodać pozostałe składniki resztę wody, oliwę, rozczyn. Wszystkie składniki zagnieść w gładkie, elastyczne ciasto. Czas wyrabiania ciasta to około 10-15 minut, najlepiej ręcznie.  Ciasto odstawić do wyrasta na 1 godzinę, umieścić w misce lekko natłuszczonej oliwą, łatwiej będzie je wyjąć, przykryć bawełnianą, wilgotną ściereczką. W tym czasie można przygotować sos – przepis poniżej. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, zagnieść parę razy, podzielić na porcję, w zależności od posiadanej wielkości blachy. Ja podzieliłam ciasto na dwie części, drugą zawinęłam w woreczek foliowy, i przechowywałam w lodówce na drugi dzień ciasto było jeszcze lepsze, dlatego polecam samo ciasto przygotować wcześniej. Porcję ciasta rozpłaszczyć dłonią, następnie rozciągnąć w powietrzu obracając, można rozwałkować, choć tu zdania są podzielone :) Blachę lekko nasmarować oliwą, wyłożyć uformowane ciasto, z zachowaniem jego nadmiaru tak aby wystawało poza formę, żeby zawinąć  brzeg pizzy do środka. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury ( u mnie 270 ), w pizzeriach  piece osiągają temperaturę 800 stopni i więcej, dlatego bez obaw im wyższa temperatura tym smaczniejsze ciasto na brzegach chrupiące, a w środku mięciutkie. Pizzę polać sosem pomidorowym, ułożyć wcześniej podsmażone dodatki, i pieczemy do 15 minut w temperaturze 250 .

W przypadku doprawiania dodatkowo pizzy suszonymi przyprawami, dodać je należy pod koniec pieczenia, razem z serem.

Sos pomidorowy

  • pomidory z puszki 400 g
  • czosnek 2 ząbki
  • sól
  • oliwa 1 łyżeczka
  • oregano
  • bazylia

Czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oliwie na średnim ogniu, nie dopuścić do jego przypalenia, w efekcie zrobi się gorzki. Dodać pomidory z zalewą, wcześniej rozdrobnione widelcem, dodać przyprawy. Sos gotować na małym ogniu do zredukowania się nadmiaru płynu, do gęstej konsystencji, następnie zmiksować sos.

Smacznego.

11263241_914852065231833_1101986787_n 11248078_1660424980853025_2369327386513196901_n

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz