Wrocławska Książka Kucharska

20160622_202040

Wrocławska Książka Kucharska – Europejska Stolica Kultury 2016

Wrocławska Książka Kucharska – Europejska Stolica Kultury 2016

Wrocławska Książka Kucharska to wyjątkowa publikacja, w której  znajdziecie przepisy wraz z ciekawymi, zabawnymi historiami i wspomnieniami autorów. Dopełnieniem są piękne i kuszące fotografie w wykonaniu kaszamanna.com, a całość pod redakcją merytoryczną Beaty Śniechowskiej. Jest to książka pokazująca w pełni jak pokolenia „Nowych Wrocławiaków ” wprowadzały potrawy zwiezione z całej Polski i nie tylko, do kuchni  (z)  Dolnego Śląska.

20160622_202040

Przeglądając inspiracje na pyszne nowości natknęłam się na ogłoszenie  zachęcające wrocławian do przesyłania swoich przepisów na dania i desery , które są najchętniej przygotowywane w rodzinnych domach jak i te, które przyjechały do Wrocławia z różnych zakątków Polski. Nie zastanawiając się długo postanowiłam wysłać przepis m.in. na pyszne pierogi z mięsem i fasolą mojej cioci. Ten przepis przyjechał ze mną parę lat temu, aż z Podlasia i robi furorę do dnia dzisiejszego, a dokładnie połączenie mięsa i białej fasoli jest dla wielu zaskoczeniem. Pyszny i syty farsz, delikatne rozpływające się ciasto pierogowe, a dla dopełnienia jak na pierogi przystało obowiązkowo zeszklona cebulka. Ależ się rozkleiłam ! Wracając do książki … Szczerze powiedziawszy zapomniałam o tym, aż do momentu odebrania wiadomości mailowej z informacją o publikacji mojego przepisu. Byłam zaskoczona i bardzo szczęśliwa, że mogłam w publikację tego fantastycznego wydania wnieść część mojej kuchni i historii z nią związanej.

111 20160613_180538 20160613_180655

 

Książka prócz fotografii przeplatana jest ilustracjami zawierającymi odręcznie pisane przepisy, zerwane kartki z kalendarza, a wszystko w spójnym humorystycznym i sentymentalnym klimacie.

20160622_202400 20160622_202257

 

Gorąco polecam i zachęcam do nabycia Wrocławskiej Książki Kucharskiej.

Pola

Share Button

Dodaj komentarz