Wytrawne muffiny z kurczakiem i szpinakiem bezglutenowe

Muffiny z kurczakiem i szpinakiem -bezglutenowe

Wytrawne muffiny są niezastąpione jako drugie śniadanie do szkoły, pracy, czy przekąska w plenerze. Świetna alternatywa zamiast kanapek, wygodne do zapakowania na wynos. Przepyszne na zimno, a na ciepło są jeszcze lepsze z rozpływającym się żółtym serem. Delikatne ciasto nadziane ulubionymi dodatkami, które możesz dowolnie modyfikować. Muffiny są pulchne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. Przepis na prośbę jednej z Czytelniczek, który okazał się strzałem w 10, Pani Jolu muffiny wytrawne zagoszczą u mnie na stałe.

Składniki na 8 sztuk

Ciasto 

  • jajka 2
  • mleko roślinne lub zwykłe 2/3 szklanki
  • olej kokosowy 3-4  łyżeczki
  • koncentrat mąk Schär ok. 150 – 170 g ( pszenna ok. 150 g do uzyskania konsystencji gęstej śmietany )
  • proszek do pieczenia ( bez glutenu ) 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • przyprawy sól, pieprz, bazylia, natka pietruszki

*szklanka = 270 ml

nadzienie

  • ser żółty 4 plastry  ok. 80 g
  • rolada drobiowa faszerowana szpinakiem 1/2
  • szynka

 

Przygotowanie 

Olej kokosowy rozpuszczam w mikrofali przez parę sekund. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Do drugiej miski wlewam mleko, dodaje jajka i wystudzony olej kokosowy, składniki mieszam do połączenia. Składniki płynne przelewam do sypkich, dokładnie mieszam. Dowolne nadzienie dodaję do ciasta. Formę na muffiny wypełniam papilotkami, następnie nakładam ciasto do 2/3 wysokości. Muffiny piekę przez 20 minut w temperaturze 190 °C.

Do nadzienia muffin użyłam roladę drobiową faszerowaną szpinakiem. Twoje natomiast mogą być nadziane boczkiem, szynką, serem pleśniowym lub warzywami, wszystko zależy od upodobań.

Smacznego,

222
20160618_095130

Share Button
Oznaczone , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.