Zakręcone drożdżówki z serem

dav

Zakręcone drożdżówki z serem

Delikatne i pulchne ciasto drożdżowe nadziane twarożkiem waniliowym z delikatną, cytrusową nutą. Pyszne śniadanie lub podwieczorek zadowoli nie jednego łasucha. Wbrew pozorom bułeczki są łatwe w przygotowaniu, dlatego zachęcam korzystając z wolnej chwili  do zrobienia domowych drożdżówek.

Składniki na 12-14 drożdżówek

Ciasto drożdżowe

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • ciepłe mleko 150 ml
  • drożdże piekarskie 25 g
  • cukier 2 łyżki
  • masło 50 g
  • żółtka z 3 jaj
  • cukier wanilinowy 15 g
  • szczypta soli

Masa serowa

  • ser twarogowy 400 g
  • jajko
  • cukier 2 łyżki
  • cukier wanilinowy
  • aromat waniliowy

Lukier

  • cukier puder 1 szklanka
  • woda lub sok z cytrusów 2-3 łyżki
  • skórka z pomarańczy

*Szklanka o pojemności 270 ml

Przygotowanie:

  • Masło rozpuszczamy, studzimy. Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Pokruszone drożdże dodajemy do ciepłego mleka z dwiema łyżkami mąki i cukru. Wszystkie składniki na zaczyn rozcieramy na gładko i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.  Mąkę z solą przesiewamy do misy robota kuchennego. Następnie dodajemy gotowy zaczyn, żółtka, masło i wyrabiamy parę minut za pomocą haka do ciast drożdżowych. Szklaną misę smarujemy olejem i przekładamy kulę ciasta. Odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na 40-60 minut, przykrywając bawełnianą ściereczką.
  • W tym czasie twaróg przekładamy do miski, dodajemy jajko, cukier, cukier wanilinowy i aromat. Masę serową miksujemy blenderem lub ser przeciskamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi składnikami.
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 50 x 35 cm. Wykładamy masę serową i równomiernie smarujemy po całości ciasta. Następnie dolny bok ciasta zakładamy do środka, a górny na niego. Ciasto kroimy na 12 lub 14 części, każdy kawałek skręcamy na raz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem w dół, zachowując odstęp. Bułeczki smarujemy przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170-180 °C i pieczemy przez 20-30 minut na rumiany kolor.
  • Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy wodę i mieszamy. Na końcu dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Ciepłe bułeczki lukrujemy.

Smacznego

11

dav

dav

dav

 

Share Button

3 Comment

  1. Anka says: Odpowiedz

    Bułeczki rewelacja ! :) wykonanie naprawdę proste a smak… same niebo :) Dziękuję za przepis, bułeczki zniknęły zanim zdarzyłam zrobić lukier 😉

  2. Agnes says: Odpowiedz

    Wyglądaja przepysznie! Musze spróbować zrobić :)mam małe pytanie czy zamiast do lukru moge dodać sok z cytrusów do masy serowej? Mąż nie przepada za lukrem także szukam alternatywy a aromat cytrusów wolalabym zachować 😉

  3. Oczywiście :)

Dodaj komentarz