12076867_709094022557858_1089170864_n

Żeberka w sosie pieczarkowym z kluskami śląskimi

Kluski śląskie to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej, podawane z różnymi sosami mięsnymi, również ze skwarkami. Obowiązkowy dodatek, jaki przygotowałam do pysznych żeberek w sosie pieczarkowym.

 

Żeberka w sosie pieczarkowym

  • żeberka wieprzowe  1 kg
  • pieczarki 300 g
  • cebula 2
  • bulion 2 litry
  • śmietana do zup i sosów 18% 3 łyżki
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • marynata : olej 1/2 szklanki, sos sojowy 2 łyżki, ocet balsamiczny 2 łyżka, przyprawy tymianek, majeranek, sól, pieprz, estragon, czosnek.

Przygotowanie:

  • Żeberka oczyścić, wypłukać pod zimną bieżącą wodą. Składniki na marynatę wymieszać w dużej misce. Mięso podzielić na mniejsze kawałki. dodać do marynaty, dokładnie obtoczyć. Miskę owinąć folią spożywczą, pozostawić w lodówce na całą noc. Drugiego dnia mięso podsmażyć na dużym ogniu aby zamknąć pory w mięsie, kontrolujący żeby go nie przypalić. Usmażone żeberka przełożyć do szerokiego garnka, zalać bulionem, gotować do 70 minut  pod przykryciem. Cebulę obrać, drobno pokroić następnie podsmażyć na patelni po żeberkach. Pieczarki obrać pokroić w plastry, dodać do cebuli, całość smażyć do miękkości. Cebulę z pieczarkami przełożyć do mięsa 30 minut przed końcem gotowania. Odlać dwie chochle wywaru dodać śmietanę z mąką, rozetrzeć na gładko. Kiedy żeberka będą miękkie wyjąć na talerz, przygotować sos. Mieszankę z mąki i śmietany dodać do wywaru, gotować 3-4 minuty mieszając. Żeberka przełożyć do sosu.

Kluski śląskie

  • ziemniaki 1 kg
  • mąka ziemniaczana 250 g
  • sól
  • jajko opcjonalnie

Przygotowanie:

  • Ziemniaki obrać umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków, kiedy ostygnął dodać mąkę i zagnieść ciasto. Masę ziemniaczaną można podzielić na cztery równe części, w miejsce jednej dodać taką samą ilość mąki. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego lekko spłaszczyć, w każdej zrobić dołek. Gotować partiami w osolonym wrzątku, aż wypłynął na powierzchnię. Wyjąć przy użyciu łyżki cedzakowej, podawać na ciepło z sosem.

 

12076867_709094022557858_1089170864_n 12092195_709093595891234_373575172_n 12076867_709094022557858_1089170864_n 12068018_709093772557883_367925825_n

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.