10744868_815460391837668_1800076227_n

Zupa krem z dyni

Za oknem mroźno,  dni coraz zimniejsze. Na rozgrzanie najszybsza zupa krem z dyni.

 

Składniki:

  • dynia ok. 2 kg
  • marchew duża 1-2
  • czosnek 3 ząbki
  • papryka czerwona duża 1
  • pestki dyni
  • śmietana gęsta 1 łyżka
  • bulion 2 litry
  • przyprawy sól, pieprz.

Przygotowanie:

  • Warzywa dokładnie umyć, obrać ze skóry marchewkę i dynię. Paprykę umyć usunąć gniazdo nasienne, pokroić z warzywami w kostkę. Czosnek obrać i ułożyć z warzywami w naczyniu żaroodpornym. Wszystko skropić oliwą. Piec do miękkości w temperaturze 200 °C przez 30 minut.  Bulion 1-1,5 l  podgrzać przełożyć warzywa, zmiksować na gładki krem.  W razie potrzeby rozrzedzić zupę pozostałym bulionem. Wszystko zagotować, doprawić do smaku. Podawać z pestkami dyni i kleksem śmietany.

 

10744868_815460391837668_1800076227_n

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.