Zupa z klopsikami

Gorąca i pikantna zupa serowa z mini klopsikami mięsnymi, rozgrzewająca i smaczna. Kiedy nudzą nas tradycyjne zupy jarzynowe, zachęcam do spróbowania takiej wersji głębokiego talerza na ciepło.

Potrzebne będą;

  • wywar tradycyjny: porcja rosołowa, żeberko wieprzowe lub szyja indycza, marchew 2-3, pietruszka 2, por kawałek ok. 5 cm, liść laurowy 3, ziele angielskie 5 ziaren, lubczyk gałązka, zimna woda.
  • serki topione 4-5 po 100 g
  • papryka czerwona 1 – pokrojona w kostkę
  • cebula 1 – pokrojona w drobną kostkę
  • przyprawy: sól 2 płaskie łyżeczki, pieprz 1 płaska łyżeczka, natka pietruszki suszona 1 łyżeczka.
  • mięso na klopsiki : 500 g indyczego, 300 g wieprzowego, sól, pieprz, koperek suszony, jajko, bułka tarta 3 łyżeczki.

Przygotowanie:

  1.  Ugotować tradycyjny wywar jak na rosół. W dużym garnku umieścić wypłukane mięso, zalać zimną wodą dodając ziele i liść laurowy.
  2. Na malutkim ogniu gotować około godziny, zebrać cedzakiem szumowiny ( niekonieczne, ponieważ same się wygotują)
  3. Dodać umyte i obrane wcześniej warzywa. Gotować do uzyskania klarownego rosołu.
  4. Serki topione przełożyć do wysokiego naczynia i zalać gorącym rosołem około 2-3- chochle, przy użyciu blendera zmiksować na gładki krem. Przelać do garnka z wywarem, gotować dalej.
  5. Klopsiki mięsne można ugotować osobno, lub już docelowo w garnku z wywarem, dodając je przed dodaniem zalewy serowej.  Dwa rodzaje mięsa dokładnie połączyć, dodać jajko,, bułkę tartą, doprawić,  uformować malutkie kuleczki, i ugotować.
  6. Warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki ( marchew i pietruszkę).
  7.  Przed podaniem posypać koperkiem.

20141229_175005 20141229_174919

Smacznego !



Share Button

Leave a Reply